Mnisi pomimo pierwotnych czasów w jakich przyjechało im mieszkać potrafili patrzyć w przyszłość
i skrzętnie zaplanowali w wspaniałych księgach każde swoje doświadczenia. W przyszłości dziedzictwo mądrości o leczniczych właściwościach zielenin aksamitach jak również rutynach było oferowane coraz szerszemu obwodowi pokoleń.
Wraz z postępem cywilizacji przybyła moda na odmienne zadania jakich innowacyjność opierała się na ewolucji inżynierii chemicznych. Preparaty roślinne i nowe zioła zastąpiły syntetyczne medykamenty.
polski adwokat w uk Grzyby shiitake to najstarsze grzyby orne na świecie przepisywane zgodnie ze zepsutą chińską tradycją zdrowotną dla utrzymania zdolnego zdrowia i długowieczności. Uznaje się ich wartość pożywną z powodu ogromnej zawartości protein (zbudowanych z każdych zasadniczych aminokwasów w proporcjach sądzonych za najkorzystniejsze m.in. z leucyny i liazyny których jest drobno w jarzynach zbożowych) błonnika witamin enzymów i minerałów a także zdrowotną i profilaktyczną ze względu na odpracowywanie przeciwzakrzepowe antywirusowe przeciwbakteryjne ośmielający układ immunologiczny przeciwnowotworowe. Wzmacniające pracowanie na organizm odpornościowy przyznawane jest polisacharydowi włączonemu w grzybach tzw. lentinianowi. Grzyby shiitake obniżają stopień cholesterolu we juchy ożywiając jego metabolizm i wyrzucanie reperują stan naczyń krwionośnych obniżają wysokie ciśnienie zwlekają procesy starzenia. Według najświeższych sensacyjnych rezultatów doświadczeń laboratoryjnych shiitake powstrzymują rozmnażaniu się w siatkach wirusa HIV dostępnego za chorobę AIDS.
Gatunek azjatycki procedujący z Chin i Japonii; wyrasta na poległym drewnie drzew liściastych w przeciągu całkowitego roku; na Wschodzie zwykle ćwiczony. W zimniejszym klimacie wychowywany w warunkach szklarniowych.
Obecnie zdrowie i żywota są wciąż najcenniejszymi zaletami których za całą wartość podpieramy przy poparciu medycyny kapitalnej - opartej na zabiegach chemo - terapeutycznych oraz wyznawców nastawienia "naturalnego" - którego fundamentem są leki wyprowadzane z "apteki mateniek przyrody".
Niestety ewolucja przemysłowa która uściskała pełną naszą planetę wyniszczy w chyżym stąpaniach jej zasoby naturalne: likwiduje potężne połacie lasów zatruwa wody powietrze i ziemię tępi wartościowe rodzaje zwierząt i flory. Zakażenie środowiska ma niebagatelny autorytet na pojawienie się wielu schorzeń wobec jakich aktualna nauka medyczna nie jest wystarczająca. Raki alergie otyłość niemocy dróg oddechowych układu moczowego i obracania to tylko niektóre z wielu motywów skutecznie redukujących żywota i obniżających jego własność.
Świetnie cechuje naszą "współczesność rekonwalescencyjną" Aldous Huxley ( doktor myśliciel pisarz brytyjski - zm. 1963):
" Studiowania lecznicze wyrządziły tak niebywały postęp że dzisiaj właściwie nie ma już ani jednego zdrowego człowieka".
Dlatego coraz częściej sięgamy po naturalne kuracje które podarują nam nadzieję i możność samodzielnego decydowania o własnym zdrowiu. Powracając "do chujów" ażeby wykorzystać bogactwa życiodajnej naturze i wywodzić z nich skalę żywotną musimy wspominać że żeby korzystać z zdrowotnego potencjału natury trzeba posiadać na ten przedmiot naukę!
Taka zasada dotyczy zarówno flory jak i grzybów - o jakich stosuje szerzej teraźniejszy paragraf.
GRZYBY poza walorami smakowymi które są bardzo wzniosłe (wzbogacają posmak i aromat wielu potraw) mieszczą białka aminokwasy minerały i witaminy. Różnorakie są opinie na temat cen grzybów jako wiktu od bardzo pochlebnych po mykofobowe. Ważąc układ sztuczny i zawartość substancji żywnościowych ustalono że wiele zależy od typu grzybów osobistości (świeży suszony) podłoża na jakim rosły. Świeże grzyby mieszczą głównie wodę (podobnie jak warzywa). Podczas produkowania ( kucharzenia opiekania itd.) większość wody paruje co sprawia że substancje żywnościowe stają się więcej skoncentrowane. Spełniając porównania wartości odżywczych grzybów i chodliwego warzywa którym jest marchew ustalono że są one bardzo zbliżone. Zawartość wody w obu jest niemal identyczna. Grzyby mają czterokrotnie więcej substancji białkowych aniżeli marchewka natomiast marchewka ma sporo więcej cukrów aniżeli grzyby. Jedne i pozostałe mają niemal tyle samo soli mineralnych i ich zaletę kaloryczna jest taka sama.
Elewacje komórkowe grzybów załączą glukany (polimery glukozy) i chitynę. Wśród dietetyków transportują się poważny o ciężkostrawność grzybów powstającą widocznie z dokuczliwego trawienia ich ściany komórkowej. Nie przeszkadza to dietetykom poważać błonnik czyli celulozę (odpowiednik chityny u grzybów) ze ścian komórkowych flory. I jedna (celuloza) i druga (chityna) jest trudno strawialna zwłaszcza dla ludzi z wrażliwą wątrobą i żołądkiem. Pożądana dla ustroju człowieka jest opowieść aminokwasów niezbędnych (egzogennych) występujących w grzybach (leucyny i metioniny) taka jak w pokarmach brutalnych. Substancje mineralne konstytuują nawet do 1% świeżej mnogości owocnika grzyba. Grzyby są wiktem niskokalorycznym (200-400 kcal na 100 g). Posiadają więc pewną zaleta pożywną. Dzięki zawartości enzymów usprawniają przebiegi trawienia wykazują jakości prozdrowotne. Są kosztownym a jednak niedocenianym wytworem który powinien użyźniać nasz jadłospis.
Zarówno grzyby wzrastające w zagajniku jak i te płodzone np. pieczarki mają skłonność do grupowania przykrych metali trujących takich jak kadm i ołów o czym należy pamiętać. Nie wpadajmy jednak w panikę gdyż aby te nagromadzone kombinaty jadowite posiadały zatruć zaliczałoby zjeść naprawdę masowe miar grzybów a tymczasem wykorzystuje się je wyłącznie jako dodatek i urozmaicenie. Ściany komórkowe grzybów są zbudowane m.in. z chityny ciężkostrawnej dla człowieka racje nie powinny więc wykraczać 200g.
Dokonamy teraz przeglądu grzybów " szczególnych" - które potrafisz Czytelniku zastosować w przyrodniczych kuracjach zdrowotnych - oto one:
GRZYBY WITALNE - dla Twojego zdrowia i przeciw dolegliwościom:
SHIITAKE - Lentinula edodes / Twardziak jadalny
sofa rozkladana uk REISHI - Ganoderma Lucidum / Lakownica błyszcząca
Uwieńczone w Chinach Japonii i USA studiowania kliniczne osadziły badaczów w przeświadczeniu o niepowszednim mniemaniu i właściwościach odrębnych równikowych grzybów tzw. grzybków Reishi. Posiadają one obszerne spektrum funkcjonowania a stosowane regularnie wspomagają kurację w wielu członach chorobowych. W terapii i przeszkodzie przeciwnowotworowej koją agresywność raku limitują prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów oraz ograniczają słabości zespolone z radio- i chemioterapią. Wykorzystywane w chorobach układu sercowo-naczyniowego obniżają ciśnienie tętnicze juchy oraz pułap trójglicerydów i cholesterolu całkowitego. Użytkowane są w prewencji choroby zakrzepowo-zatorowej uzdrawianiu chronicznego wyczerpania zakłóceniach snu nerwicach depresji nadpobudliwości cukrzycy chorobach żołądka wątroby woreczka popędliwego flaków. Są mocnym antyoksydantem spowalniają procesy starzenia oddziaływają na zdrowszy wygląd cery wspomagają powód odtruwania i oczyszczania ciała z toksyn i złogów. Pod względem zalety pożywnych grzybki Reishi są cudownym pochodzeniem białka błonnika polisacharydów i trójterpenów. Ponad to wytwarzają wielu kosztownych witamin (gł. witamin z teamu B) i pierwiastków mineralnych takich jak: german wapń cynk mangan żelazko miedź. Reishi w Polsce posiadają status dodatku diety. ("Reishi – perspektywa modnej medycyny" - pod adiustacją Adama Kwiecińskiego)
MAITAKE - Grifola Frondosa / Żagownica listkowata
Grzyby Maitake były stosowane w Azji od wieków określano je „ balującym grzybem” ponieważ każdy kto spotykał je na swej dróżki musiał odtańczyć taniec radości. Przypuszczano że pozwalają uratować młodość i zdrowie. Uwieńczone dociekania pozwolą zapewniać że wspomagają hospitalizacje antynowotworowe a także w mitygują rezultaty chemioterapii. Sterują ciśnienie tętnicze krwi stopień glukozy cholesterolu i lipidów. Są pomocne w uzdrawianiu nadwagi.
Maitake zapewniają wiele znaczących witamin (B1 B2 C D) i minerałów: wapń magnez potas. Są podłożem aminokwasów i polisacharydów m.in. beta-glukanu oznaczanego D-fraction wykazującego pracowanie immunomodulacyjne wzmagające czynność układu obronnego ustroju. W skutku operowania beta-glukanu następuje podburzenie makrofagów co zezwala uznać i zdewastować nieproszonych „ rodzin” np. bakterie pasożyty a niekiedy także prywatne cel które skapitulowały uszkodzeniu w wyniku operowania emitowania np. rentgenowskiego albo wychodzonego przez inne urządzenia np. telefony komórkowe.
BOCZNIAK - Pleurotus Ostreatus / Boczniak ostrygowaty
Boczniak hodowlany jest jadalny bardzo rozkoszny pożywny a dodatkowo opiniowany za grzyb zdrowotny. W swojej upalnej objętości zamyka: 50 proc. węglowodanów 25 proc. białek znaczne sumy fosforu potasu magnezu cynku witaminy C i B substancje mineralne a także kwas foliowy. Egzystują również zestawienia o rzutkich substancjach wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Zaleta pożywna owocników boczniaka jest porównywalna z warzywami. Rangę grzybów zależy od właściwości podłoża na którym wstają.
Jedzenie boczniaka przyczynia się do sterowania pułapu cholesterolu i trójglicerydów.
Na „DESER” zostawiliśmy Ci specyficzny nienormalny grzyb – zobacz także tabelę poniżej!
KORDYCEPS - Cordyceps Sinensis / Maczużnik chiński
Cordyceps jest grzybem czerpiącym z Tybetu rosnącym na wysokości około 5000 m.n.p.m. Grzyb pasożytuje na larwach motyla (ćmy) które atakuje w podłodze. Uprawiając zabija je a sam rozwija się i tworzy maczugowate owocniki. Jest wysoko lubiony w chińskiej i tybetańskiej tradycyjnej medycynie.
Bowiem popyt znacznie przewyższał oferta rozpoczęto uprawę grzyba Kordyceps jak również produkowanie grzybni w wyciąg dostępny w figurze kapsuł. Grzyb posiada wiele aktywnych pierwiastków oraz witamin: C B1 B2 B12 E K beta karoten sód potas wapń magnez żelazo cynk selen polisacharydy immunomodulujące (beta-glukan).
Kordyceps znajduje wdrożenie w kuracji i wspomaganiu kurowania przeziębień nowotworowych godzi skutki przypadkowe chemio- i radioterapii wzmaga solidność organizmu.
Aplikowany jest w schorzeniach składu obiegania arytmii i niewydolności serca obniża ciśnienie krwi a także stopień cholesterolu dostosowuje transformację sprawie normalizuje mikroflorę kanału pożywnego aktywny w wirusach gardła i tras oddechowych (zapalenia oskrzeli i płuc astma) w oświetleniu i marskości wątroby pobudza prawdziwą prace układu moczowego. Stosowany w infekcjach przy antybiotyko-oporności jak również zaraźliwej boreliozie przesadzanej przez kleszcze. Poprawia klasę snu oraz eliminuje znoszenie powiększa potencjał energetyczny systemu poprawka wydolność fizyczną sportsmenów oraz biegłość seksualną cofa symptomy